afrolex

- 2005: Ξεκινώντας ένα τρίμηνο οδοιπορικό στη Γουϊνέα και στο Μάλι, ενδιαφέρον μας φάνηκε να αφηγούμασταν τις καυτές εικόνες που θα συναντάμε στους φίλους, εικόνες που θα τους συγκινούσαν και θα τους διατηρούσαν κοντινή και ελκυστικότερη την εικόνα μας! - 20/12/2010: Five years after, το sequel, σαν λογοτεχνικό έργο σε συνέχεια!

Όνομα:

Κυριακή, Φεβρουαρίου 05, 2006

Βόλτα στο τροπικό δάσος.








Πέντε ώρες βαδίζαμε σε μικρά μονοπάτια που έβαιναν μικρότερα καθώς το τροπικό δάσος πλησίαζε και τα δέντρα ψήλωναν. Και όλο και χαιρόμασταν που διασχίζαμε πρόχειρα γεφυράκια από χονδρούς κορμούς και bamboo, όσο πιο πρόχειρα τόσο καλύτερα!

Είδαμε χωρικούς να ξεσπορίζουν το ρύζι χτυπώντας το θαρρετά –χαμηλά επίπεδα εδάφους πλημμυρίζουν, ιδίως τη περίοδο των βροχών, και καλλιεργούνται σαν ορυζώνες-, να πατούν τους καρπούς του φοινικόδεντρου για να βγάλουν το πολύτιμο κοκκινωπό φοινικέλαιο –άλλες ώρες από το ίδιο δένδρο αρμέγουν ένα αλκοολούχο αραιό γαλακτώδη χυμό, το άσπρο κρασί τους, φρέσκο είναι ονειρεμένο-, είδαμε καουτσουκόδεντρα να ασπρίζουν τις πληγές τους για χάρη μας, εντυπωσιακές συστάδες bamboo και καρπούς cola να μας χαμογελούν.

Γυρνώντας το σούρουπο, σταθήκαμε με τους οδηγούς και κάποιους ντόπιους στο ξέφωτο και ζαλιστήκαμε με ολόφρεσκο vine blanc, το βράδυ κοιμηθήκαμε πρόχειρα μαζί τους για να ξεκινήσουμε χαράματα μια άλλη διαδρομή, μήπως και πετύχουμε τους ελεύθερους ελέφαντες, δεν τους είδαμε αλλά η προσεκτική σιωπή μας και τα ίχνη τους ήταν παρόντα, άγαρμπα σπασμένοι κορμοί και κλαδιά και βαριές πατημασιές και μεγάλα κακά και γδαρσίματα στους κορμούς όπου ξύνονται.

Το δάσος έχει βαρειά και έντονη πνοή, δυνατό χαρακτήρα, εμπνέει σεβασμό ή και φόβο. Είμασταν επικέπτες του καλοί, ο φόβος δεν ήταν για μας.

Ξεκινάμε σήμερα Κυριακή τη μακρυά επιστροφή στο Conakry, με μικρή στάση στο δροσερότερο Faranah. Κι ενώ γράφω σε σας, ο Λευτέρης μαγνητοσκοπεί μια μαγικά κουρδισμένη χορωδία στη προντεσταντική εκκλησία της Doroda, τρέχω να προλάβω και εγώ! Καλή μέρα σας καλά μας!

5 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

omorfi i volta...opoios den eide ton elephant ,ton akouse ..!!keep the good spirit alive *

10:45 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Αχ

6:25 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Τέτοια σύγχυση χρόνια έχω να πάθω. Κάθε φορά που διαβάζω το blog περνάω υπαρξιστική afroκρίση.
Τι κάνω γαμώτο σ' αυτή τη κωλοπόλη? Τι επιλογές έχω κάνει στη ζωή μου? Τι νόημα έχουν όλα όσα κάνω?
Καλά, τίποτα άσχημο δεν συμβαίνει εκεί κάτω? Όλα τα σκατά εδώ πέρα είναι μαζεμένα?
Καλά, εσείς οι υπόλοιποι περνάτε καλά? Μόνο εγώ σκάω?

9:15 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

πατέλα, κλιφάκουσα να λενε η μαμά και η θία ότι θα με πάνε για εμβόλια. Σούλχομε

9:28 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν πειράζει βασιλόπουλο, μετά, ξύσε λίγο τα νυχάκια σου στο καναπέ.

11:16 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home