afrolex

- 2005: Ξεκινώντας ένα τρίμηνο οδοιπορικό στη Γουϊνέα και στο Μάλι, ενδιαφέρον μας φάνηκε να αφηγούμασταν τις καυτές εικόνες που θα συναντάμε στους φίλους, εικόνες που θα τους συγκινούσαν και θα τους διατηρούσαν κοντινή και ελκυστικότερη την εικόνα μας! - 20/12/2010: Five years after, το sequel, σαν λογοτεχνικό έργο σε συνέχεια!

Όνομα:

Τετάρτη, Ιανουαρίου 18, 2006

La familia


Ο Nilon, παληός χορευτής των μπαλέτων της Γουινέα, μένει πια στη πρωτεύουσα. Στο σπίτι του στεγάζονται 17 άνθρωποι και ιδού μία αναλυτική αναφορά που μπορεί να ενδιαφέρει τους φυσιογνωμιστές (αλλά που περιγράφει επίσης σε μεγάλο βαθμό τη δομή των αφρικάνικων οικογενειών -από πάνω αριστερά και προς τα δεξιά):
- Πατέρας Nilon, πράος και γλυκός όπως φαίνεται.
- Κόρη Aminata, χορεύτρια
- Ambdulai, γυιός του μουσικού από το χωριό -που παίζει lala σε επόμενη photo. Μένει με την οικογένεια και βοηθάει στις δουλειές.
- Orlys, συμμετέχει στο σχήμα κρουστών του Sana. Παίζει kenkeni, απέκτησε γυιό πριν δύο μήνες και όταν βρει τα μέσα θα παντρευτεί τη κοπέλλα που ήδη ονομάζει γυναίκα του.
- Sana, γυιός του Nilon, 24, λιγομίλητος, πολύ καλός σολίστας, φοράει το djembe στο λαιμό και ονειρεύεται Ευρώπη. Παίζει από τα 16 του.
- Lansine, παίζει τα μπάσα στο σχήμα του Sana, μένει (μαζί με τον Orlys) με την οικογένεια για να είναι το γρουπάκι μαζί! Μας άρεσε αυτό.
- Ένας ακόμα οικιακός βοηθός
- Η γυναίκα του Nilon, La Μama, ο πραγματικός αρχηγός της οικογένειας (οι φυσιογνωμιστές θα τρίβουν τα χέρια τους)
- Πρώτη κόρη με δύο εξώγαμα
- Άλλος ένας οικιακός βοηθός
- Δεύτερη κόρη με 4 παιδιά, ο άντρας εγκατέλειψε την οικογένεια για την Ακτή Ελεφαντοστού.
- Καθιστός στο κέντρο ο πρωτότοκος Jan, 37, χορευτής και κρουστός, διδάσκει στην Ιταλία.
- Καθιστός κάτω αριστερά ο Ia μικρότερος γυιός που κάνει επίσης όλες τις δουλειές στο σπίτι
- Τα 6 μωρά, που μεγαλώνουν ιδανικά ανάμεσα σε πλήρη κοινωνία, και εμείς στο χωριό κάποτε, επίσης έτσι...

Να σημειωθεί ότι;
- ένας ακόμα γυιός έχει αποδιωχθεί από την οικογένεια σαν κακός χαρακτήρας και είχαμε την οδηγία να “έχουμε το νου μας”
- η δομή που αναφέρθηκε είναι από τις απλές, μιας και ο Nilon είναι μονογαμικός.

Η ιεραρχία τηρείται αυστηρά, ο μεγαλύτερος έχει την προτεραιότητα και το σεβασμό. Το φαγητό γίνεται σε καθωρισμένες ώρες ενώ το ψυγείο είναι κλειδωμένο και τα κλειδιά τα έχει η μάνα, ο πατέρας (και μάλλον και αυτός ο ολόλευκος τύπος έξω αριστερά).