afrolex

- 2005: Ξεκινώντας ένα τρίμηνο οδοιπορικό στη Γουϊνέα και στο Μάλι, ενδιαφέρον μας φάνηκε να αφηγούμασταν τις καυτές εικόνες που θα συναντάμε στους φίλους, εικόνες που θα τους συγκινούσαν και θα τους διατηρούσαν κοντινή και ελκυστικότερη την εικόνα μας! - 20/12/2010: Five years after, το sequel, σαν λογοτεχνικό έργο σε συνέχεια!

Όνομα:

Τετάρτη, Απριλίου 19, 2006

Πορτραίτα.












Εκδρομή στη Belle Air.

Πριν φύγουμε οριστικά, μια εκδρομή: 40 Km βόρεια του Conakry, η πανέμορφη παραλία της Belle Air!
Το ποτάμι σκάει μέσα από τη πυκνή βλάστηση και εκβάλλει στον ωκεανό.
Ό,τι μοιάζει με άμμο, είναι άπειρα κοχύλια θρυμματισμένα, το πόδι βουλιάζει σε μια ελαφριά επιφάνεια, νερό αναβλύζει και σχηματίζει όμορφα μικροσκοπικά φιορδ.
Εκεί, πήρε ο καθένας μας τον εαυτό του και σκορπίσαμε για λίγες ώρες, μοναχικά και ήσυχα, πριν καταλήξουμε να απολαύσουμε ένα πανάκριβο (για τα δεδομένα) γεύμα στη παραλία, από φρέσκο ψάρι capitaine με σάλτσα από λεμόνι, σαλάτα, μπύρα, κρέπες και cafe noir! Χρειάστηκε πρώτα να ξεπεράσουμε ενοχές και αναστολές διάφορες, περίπου 10 Euro ανά άτομο για φαγητό, ηχεί σκανδαλώδης σπατάλη, όταν η επιβίωση επιτυγχάνεται με μόνο 1 την ημέρα!

Φυσικά και κολυμπήσαμε!
O Eli επιδίδεται σε δειλινό αυτοσχεδιασμό.

Κυριακή, Απριλίου 09, 2006

Η τελευταία αυλή.

Απαραίτητα ένα δένδρο και ένα πηγάδι, με το νερό του οποίου πλένονται, μαγειρεύουν και που λίγοι μόνο δεν πίνουν, αυτά είναι ο ομφαλός της Αυλής, γύρω από τα οποία λιάζονται αραδιασμένα τα δωμάτια που φιλοξενούν τις πολλές οικογένειες. Στο Bamako υπάρχει πάντα ηλεκτρικό (μας τόνισαν με κάποια περηφάνια). Έντονο το χρώμα του χώματος (παρατηρήσαμε ότι αντανακλάται και στο χρώμα του χρήματος -χαρτονομίσματος τους!), ορθάνοιχτη στο μπλέ του ουρανού η τούρκικου τύπου τουαλέτα, επιτρέπει στον ήλιο και το ζεστό αέρα να ξαφνιάζουν ευχάριστα τα σώματα που νίβονται. Όλη τη μέρα, από πολύ νωρίς, η αυλή είναι ένας ζωντανός οργανισμός που μαγειρεύει, πλένει και παιχνιδίζει, ενώ το σούρουπο χαλαρώνει τους ρυθμούς της και νωρίς επίσης αποσύρεται για ύπνο, οι αστρέχες αδειάζουν και οι εξώπορτες σφαλίζουν.

Εξωτερική άποψη του δωματίου που μας φιλοξένησε. Μέσα ήταν γεμάτο όμορφες koras (μιας και είναι το studio του Jelimady). Διέθετε ηλεκτρικό ψυγείο, ανεμιστήρα, CD player, δύο στρώματα και κουνουπιέρα. Οι ζέστες δεν είχαν σφίξει ακόμα, έτσι ο ύπνος μας ήταν καλά ανεκτός. Αργότερα, κατά το Μάη, οι 40 βαθμοί Κελσίου συνηθίζουν να αποτυπώνουν τις νύχτες το ιδρωμένο περίγραμμα του κορμιού πάνω στο συνθετικό σεντόνι.

Le Conservatoire.

To Conservatoire είναι ένα μοντέρνο χτίσμα σχεδιασμένο από ένα Γάλλο και ένα Μαλινέζο αρχιτέκτονα. Τοποθετημένο στους λόφους που αγναντεύουν τη πόλη, είναι σχολή μουσικής, καλών τεχνών, εικόνας και πληροφορικής. Ο γνωστός Toumani Diabate διδάσκει εκεί kora. Περιηγηθήκαμε στις αίθουσες και γνωρίσαμε Γάλλους καθηγητές, που διδάσκουν γοητευμένοι από την εμπειρία. Από εκεί το στιγμιότυπο της (πάντα τόσο εύκολο να στηθεί!) διασκέδασης, από εκεί και τα χαρακτικά.